Цветята във виното

Публикувано в сп. Твоят бизнес

Автор: Снежана Спасова

Съприкосновението на виното с пролетта ни кара да се чувстваме щастливи. Когато всичко около нас се пробужда, ухае и цъфти и въздухът е свеж и наситен с приятно благоухание, се усещаме по-жизнени и по-склонни да поемам необходимите дози спокойствие и приповдигнато настроение. А когато след дълъг и изтощителен ден обонянието ни надуши аромата на цветя в чашата с вино, пролетта ни обсебва и ни отнася на онези красиви места по света, където тя е „вечна“, а хората, които живеят там са лишени от тревогите за преживяване на студената зима и горещото лято.

Характерно за аромата на виното

Неразривно свързано с почвата и земята, виното мирише преди всичко на вино (най-силно го усещаме, когато сме в избата, т.е. на мястото, където се прави), но сетивата ни улавят  и  го допълват и с други аромати, които присъстват в него. Търсим преди всичко онези миризми, които познаваме, но за да ги открием, трябва да се научим да ги разгадаваме. Трябва ни постоянство и опит в дегустирането на много и различни видове вина. Това ще ни помогне да добавим в ароматите онази част от широката палитра аромати на земя, цветя, билки, подправки, плодове, зеленчуци, минерали,дървесина и пр.п.,  която прави виното неповторимо.

Полезно за вината с флорални аромати

Причината вината от някои сортове грозде (не всички) да са по-наситени с мирис на цветя са органичните съединения (терпени или терпеноиди). Те се намират в плодовите сокове и етеричните масла от ароматни растения, а пчелите ги пренасят във виното като опрашват лозите, за да превърнат цветовете в грозде.

Експериментирайте и влезте в цветната  градина на някой двор или в близкия парк с чаша вино в ръка. Изберете сортове, които съдържат ароматни съединения, като например,   Мускат Отонел, Гевюрцтраминер, Вионие, Ризлинг или друг сорт (не е задължително да е бял).  Помиришете го и скоро ще откриете как всяко цвете наоколо се е гмурнало в чашата.

Ако с помощта на въображението сложите очила на виното, които са оформени като цветя, ще  усетите в Мускат аромата на акция, жасмин, фрезия, момина сълза, роза;  в Траминер  – на роза, лавандула, люляк; във Вионие – на цветната градина с орлови нокти, маргарити, жасмин, портокалов цвят;  в Ризлинг – на букет от полски цветя. Най-качествените бели вина на Аржентина, например, са от сорта Торонтес, познати във винения свят с големи дози флорални аромати, наподобяващи  бели цветя, лавандула, цвят на лилия.

В аромата на много от червените вина и розетата също може да има флорални нотки. Например, нюанси на виолетки ще откриете в сортовете Мерло, Малбек и Мурведър, както и в Сира(Шираз), а нотки на лавандула ще търсите в аромата на Гренаш, Сира, Санджовезе и Темпранийо. 

Любопитно как виното ни връща към приятните спомени от преживяното

Усещането на мириса на цветя във виното, може да бъде предизвикано от много от нещата, които са ни се случвали до момента. Например, когато подушим чашата може отключим паметта си за двора на селската къща и да си припомним уханието на поляната с кокичета, минзухари и теменужки; на пътеката с момина сълза, лавандула, лалета, божур и рози; на оградата с акации и люляк; на сянката на липата; на саксиите с мушкато и индрише на прозорците. Когато забодем нос в чашата с вино може да доловим и разпознаем мириса на цветята, които ни припомнят житейски моменти за нещо красиво с приятен дъх, за да се получи „ароматно déjà-vu“.

Истинска история за вино с аромат на тютюн

Това е един от многобройните разкази на моя учител в областта на виното Стоян Киндеков – енолог, генерален директор на ДСО „Винпром“ във времената на социализма и един от създателите на българското винарство в периода на златните му години от 60-те до края на 80-те. Тогава България се прочува като една от водещите винарски страни в света, заемайки лидерски позиции както в износа за огромния пазар на страните от СССР, така и за източно и западно европейските държави, САЩ, Канада, Япония и др. Невероятният успех на българското вино по онова време се дължи на много фактори, един от които е и честите посещения на българските специалисти от бранша в САЩ с цел изучаване на опита на калифорнийските енолози и създаване на български вина, конкурентни на международните пазари. При едно от тези посещения българската делегация решава да представи вино от местния сорт Широка мелнишка лоза на американските винени експерти, които по време на дегустацията се обръщат към Киндеков с въпроса: защо в мелнишкото вино се усеща аромата на тютюн? Замисляйки се за кратко, той дава отговор, който толкова впечатлява присъстващите винени журналисти, че те му отделят специално място дори в заглавията на публикациите във вестниците. Цитирам по памет: “В този регион на България освен грозде се отглежда и много тютюн. На много места лозовите масиви граничат с тези на тютюна. През пролетта, когато започне дългият период на цъфтеж на тютюна, пчелите кацат върху цветните му венчетата и пият от дъното нектара с приятен аромат. После политат към лозовите масиви, кацат върху цъфтящите лози и опрашвайки ги им предават аромата на тютюневия нектар, който са събрали. След това този аромат се пренася в гроздовите кожи и оттам във виното“.


Публикувано в сп. Твоят бизнес

Препоръчано от сомелиер

LE PHOTOGRAPHE Rheinriesling (Братя Минкови) – аромат на пролетни цветя

LENEA Muscat (Домейн Мараш) – аромат на акация

EDOARDO MIROGLIO Muscat Ottonel (Едоардо Миролио) – аромат на момина сълза

FINCA LAS MORAS Syrah Rose (Аржентина) – с тежък аромат на интензивна роза

VILLA MARVELA Traminer (Черноморско злато- Поморие) – аромат на маслодайна роза

NEW BLOOM WINERY Regent (Ню Блуум Уайнъри) – аромат на виолетки