ВИНО НА ГОДИНАТА

Открита дегустация

Каквито и да са предпочитанията, дегустацията със сигурност ще предложи виното, което да подхожда на небцето на всеки винопочитател!

Селекцията, предложена на почитателите за онлайн гласуване и дегустация представлява извадка от предлаганите на местния пазар български и вносни вина, подбрана и съобразена със сортовото и регионално представено портфолио на поканените за участие български изби и вносители. В нея са включени само най-новите реколти и най-актуалните винени брандове като:

* Вината са само от посочените реколти за съответната категория;

* Винените брандове са познати и се продават към момента и/или ще са включени в портфолиото на избите и вносителите като нов бранд, който те ще предлагат в търговската мрежа на българския винен пазар през 2019-та година;

* Представените български и/или чужди винопроизводители и/или търговци на вино, притежават и/или имат предоставени права върху търговските марки (винени брандове), които участват в гласуването и дегустацията.

Българско купажно вино от местни и чужди сортове участва в категорията на сорта с най-голям процент в купажа.

В една категория един винопроизводител (българска или чужда изба) участва в гласуването само с едно вино от един винен бранд.

Винопроизводители и вносители, позиционирани на българския пазар с голямо портфолио от винени брандове /търговски марки/, както и такива, които са собственици и/или притежават повече от една изба, могат да участват в гласуването с повече на брой вина в една и съща категория, в случаите когато тези вина се отличават съществено помежду си , т.е. предлагат се на пазара под различна търговска марка (винен бранд), с различен сортов състав и дизайн на опаковката (външен вид, етикет).

КАТЕГОРИИ

БЕЛИ ВИНА  – Реколти 2018 и 2017

Категория 1 – БЪЛГАРСКИ бели вина от чужди сортове
Категория 2 – БЪЛГАРСКИ бели вина от местни сортове
Категория 3 – БЕЛИ ВИНА от страни Стар свят
Категория 4 – БЕЛИ ВИНА от страни Нов свят

РОЗЕТА – Реколти 2018, 2017 и 2016

Категория 5 – БЪЛГАРСКИ розета от чужди сортове 
Категория 6 – БЪЛГАРСКИ розета от местни сортове 
Категория 7 – РОЗЕТА от страни Стар свят 
Категория 8 – РОЗЕТА от страни Нов свят

ЧЕРВЕНИ ВИНА – Реколти 2018, 2017, 2016 и 2015

Категория 9 –   БЪЛГАРСКИ червени вина от чужди сортове 
Категория 10 – БЪЛГАРСКИ червени вина от местни сортове 
Категория 11 – ЧЕРВЕНИ ВИНА от страни Стар свят 
Категория 12 – ЧЕРВЕНИ ВИНА от страни Нов свят

Пенливи, специални и био вина

Категория 13 – БЪЛГАРСКИ пенливи вина
Категория 14 – ПЕНЛИВИ вина от страни Стар свят и Нов свят
Категория 15 – БЪЛГАРСКИ специални вина
Категория 16 – СПЕЦИАЛНИ вина от страни Стар свят и Нов свят
Категория 17 – БИО (ОРГАНИК, ЕКО) вина – български и чужди

Категория 18 – БЪЛГАРСКИ РАКИИ

В дегустацията и гласуването за «Най-предпочитана българска ракия» един производител представя по свой избор една или повече ракии от видовете плодова (гроздова, сливова, кайсиева, смокинова и т.н. отлежала, мускатова и пр.) джиброва и/или ракия с добавки (билки, мед и пр.).

Дегустацията се провежда на щандове, подредени по цвят, произход и вид на вината – бели, розета, червени, пенливи, специални и био вина.

Повечето винопочитатели обикновено имат предпочитания към определен цвят вино – бяло, розе или червено. Представени за дегустация по този начин, те могат, например, лесно да открият разликите във вкусовете и ароматите на предложените много на брой вина от един сорт и различни региони на произход или да обхванат с един поглед изобилието от нюанси при розетата. Възможно е да намерят и онова вино, което опитват за първи път и отпитата глътка да превземе сетивата им до степен, в която то на мига да стане любимо.

Специален акцент както в дегустацията, така и в съпътстващата програма са здравословните продукти без химикали. Тенденцията за непрекъснато повишаване тяхното търсене е повод, независимо от все още малкия обем производство, българските био вина да бъдат предложени на почитателите в самостоятелна категория.