Вино според характера

Публикувано в сп. Жената днес

Автор: Снежана Спасова

Дамите от поколението на „Сексът и градът“ предпочитат Совиньон блан, Сира е за жени, чиято зрялост им отива

През последните десетилетия жените навлязоха в мъжкия свят като увеличиха броя на задачите и ролите, с които се нагърбиха да изпълняват. Стараейки се да правят всичко с усмивка много от тях намериха емоционална връзка с виното и го превърнаха в част от ритуала за релаксация и разговори с приятелки.

Тази тенденция не остана незабелязана от винопроизводителите от цял свят и много от тях я поставиха в центъра на маркетинговата си стратегия.
Превръщането на виното като част от начина на живот в популярна култура сред жените у нас силно привлича и търговския директор на Домейн Мараш г-жа Аделина Александрова. Нейната чаровна усмивка и упоритост успяват да убедят собственика на избата да постави именно жените в ролята на водещи при формирането на портфолиото на избата. Засадените собствени лозови масиви с различни сортове, включително и такива, които почти не се отглеждат от останалите български винопроизводители, прави идеята за вплитане на историята на гроздето и ароматно вкусовите характеристики на виното с особеностите на женския характер още по-привлекателна.

Аделина Александрова и сомелиера Слави Райчев – LENEA ROSE на сбирка на клуба “ Жени, вино и шоколад“

Изграждането на двете продуктови серии „ЛЕНЕА“ и „МАРАШ“ се превръщат в истинско предизвикателство. 

Непретенциозния бял етикет с два леки щриха на серията „Ленеа“ крие онази загадъчност, чувственост и непредсказуемост на жените, която се слива с особеностите в характера на винените сортовете Вионие, Совиньон Блан, Семийон, Мускат и Коломбар.

Вионие, например, изисква високо ниво на умения от страна на всеки технолог, който се захване с винопроизводство от този сорт.

Произходът му и до ден днешен остава неизвестен, а отглеждането му е доста трудно. Една от легендите, в които се разказва как се е отзовал в Долината на Рона е свързва с библейския термин Gehennae /Генна/, който в превод означава „Чистилище“ и се използва като име за долината заобикалящата Ерусалим, наричана още Долината на Еном. В бутилка с етикет „Ленеа Вионие“ ще открием аналогия с онези жени, които притежават буен и същевременно с това мек характер или накратко това са жени, които трудно може да спечелиш, но си заслужава да го направиш. Вионие вината са известни и с широката гама от флорални аромати, които свързваме с жените, почитателки на парфюмите с мирис на цветя, както и с онези, които предпочитат да носят дрехи в преобладаващи светли и наситени цветове. Добрата комбинация на това вино с по-пикантните храни насочва асоциацията и към привърженичките на нетрадиционната и екзотична кухня.

Безспорният фаворит в портфолиото на серията „Ленеа“ е Совиньон блан, който най-често се радва на вниманието на жените мениджъри и лидери в професията.

Това е един от най-ценните сортове, от които се раждат свежи, сухи и освежаващи вина, които обикновено се пият млади. Природата на жените от поколението на „Сексът и градът“ най-добре се сводява именно с това вино, заради силно изразената им потребност да се отърсят от стреса на натовареното ежедневие, да се поддържат винаги свежи и елегантни и да показват лека младежка незрялост в характера, с която деликатно успяват да прикриват процесите на стареенето. Когато Совиньон блан се смеси с устойчивия, продуктивен и изключително добър партньор Семийон се получава онзи бленд, в който добавените цитрусови аромати на лимон, лайм или зелена ябълка изпълват виното със свежест. Задължително е, обаче, двата сорта да са в правилната пропорция, за да не превърнат виното в кисело, а това е досущ като тандема майка и дъщеря, в който двете или ще са неразделните приятелки, или ще са вечно воюващите.

Благородния и стилен характер на Сира, нуждаещия се от повече топлина Малбек и късно съзряващия Пти Вердо са част от избраните червени сортове, включени в серията „Мараш“.

Сира изплува във въображението като обаятелна, силна и интелигентна жена, която трудно изразява чувствата си и противно на женската природата, зрелостта и годините й отиват. Ароматните нотки на тъмни плодове, шоколад, кафе и черен пипер се пренасят в картината в нейния дом, където непременно ще намерим стил, чистота и подреденост, а в гардероба ще открием дрехи предимно в пастелни цветове и изчистен моден дизайн.

В огледалото на „Мараш Малбек“ пък се оглеждат непрекъснато търсещите спокоен и подреден живот представителки на женския пол, които жадуват за емоционални преживявания и трудно понасят мисълта за обикновен живот.

Образът на стеснителните и плахи, но топли и дружелюбни дами, които са готови винаги да простят, особено когато намерят своето убежище в обятията на своята половинка, ще открием в сорта Пти Вердо, който е рядко срещан у нас, но все пак го има.


Уважаеми дами, не пропускайте възможността да опитате и да откриете образа си през вината на Домейн Мараш.