Внос на вино

По данни на МЗХГ през 2017 г. у нас общо за внесени 8,7 млн.л като 90% от реализирания внос е от страните от ЕС – Италия, Испания, Франция, Германия и др.

СТАР СВЯТ на световния и местния пазар

Вино от „Стар свят“

Старите световни винарски региони са страните, произвеждащи вино в Европа – Италия, Франция, Испания, Германия, Португалия, Гърция, Унгария, Румъния, Словакия, Словения, Швейцария и др.

Производителите на вино в Стария свят се съсредоточават повече върху подрегионите, където се отглежда гроздето и традиционните методи за производство на вино. Спазват строги правила както при отглеждане на гроздето, така и в правенето на вино. Важен е стилът на производство на виното, управляван от тероара и неговата структура.

ITALY  представлява близо 1/4 от световното винопроизводство – 45-50 млн. хетолитра годишно. Италианците са на пето място в света по консумация на вино. Двадесетте винарски района в Италия съответстват на двадесетте административни на страната.

Пиемонт със забележителните вина Barolo и Barbaresco, Тоскана с Chianti  и Brunello di Montalcino, Amarone, Prosecco, Soave, пенливите вина от Asti и Franciacorta и други са сред най-известните и най търсените от любителите на виното по целия свят. 

В света: През 2018-та Италия остава на първо място с произведени 39,9 мил. хектолитра вино (или около 6 млрд. бутилки), въпреки претърпените тежки загуби от лошото време и спад от 23 % спрямо предходната година.

У нас: Италия години наред е с най-голям дял във вноса. През 2017-та са внесени 2,8 млн. литра от общо 7,8 млн. литра от ЕС.


SPAIN има над 1,17 млн. хектара лозя, което я прави най-засадената страна и  третият по големина производител на вино в света, след Италия и Франция. Испанците са на  девето място в потреблението на вино в световен мащаб.

Най-известни са регионите Rioja и  Ribera del Duero с производството на Tempranillo,   Jerez de la Frontera с подсилените вина Sherry и испанското пенливо Cava.

В света: През 2018-та са произведени общо 33,5 млн. хектолитра, които я оставят на третото място.

У нас: Вносът от Испания е почти изравнен с този от Италия – 2,5 млн. литра през 2017-та.


FRANCE е почти винаги в челната тройка на най-големите производители на вино –  50-60 млн. хектолитра годишно или 7–8 млрд. бутилки. В основата на френските вина са двете най-употребявани в езика на специалистите понятия – Terroir, който свързва стила на вината с местата, където се отглежда гроздето и се прави вино, и системата Appellation d’origine contrôlée (AOC), заменена от наименованието Системата на d’Origin Protégée (АОП) през 2012 г.

Франция е източник на много от най-популярните сортове грозде Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot noir, Sauvignon blanc, Syrah и др., които днес са засадени по целия свят. Във виното нейното лице са престижните вина от Burgundy и Bordeaux , „Beaujolais Nouveau“ – единственото вино, което може да бъде законно консумирано в годината на неговото производство (третата седмица на м.ноември), Champagne – мястото, където се раждат най-известните и скъпи пенливи вина в света.

В света: През 2018-та Франция също не е пощадена от природата. Годината приключва с 19% спад и 36,7 млн. хектолитра вино, които й отреждат второто място.

У нас: Франция е на трето място по внос с малко под 1 млн. литра – повече от 50% по-малък в сравнение с този от Италия и Испания.


GERMANY

В света: През 2018 девета по производство на вино с 8,1 млн. хектолитра. Около 60% от вината са бели като Riesling, съставлява една пета от всички засадени винени сортове грозде. Müller-Thurgau и Silvaner са сред най-търсените от потребителите на експортните пазари. Международната репутация на германските вина е малко противоречива – някои експерти свързват Германия с най-елегантните и ароматно чисти бели вина в света, докато други виждат страната главно като източник на евтини, масово продавани полусладки вина.

У нас: Четвърта по внос на вино от ЕС – 780 хил. литра.


PORTUGAL

В света: Десето място и произведени 6,6 млн.хектолитра. Най-известна със своите подсилени вина Porto и Madeira. Има два района за производство на вино, защитени от ЮНЕСКО като световно наследство: долината на Дуро (Douro Vinhateiro) и виното на остров Пико (Ilha do Pico Vinhateira).

У нас: През 2017 са внесени близо 31 хил. литра португалски вина.

Ползвани източници: FOOD DRINKS & FRANCHISE , Аграрен доклад 2018

НОВ СВЯТ на световния и местния пазар

Вино от „Нов свят“

Винените региони от Новия свят са страни, произвеждащи вино извън Европа – Аржентина, Австралия, Чили, Нова Зеландия, ЮАР, САЩ, Канада. Имената на вината от Нов свят са доста по-лесни за разбиране, тъй като гроздето стои на първо място, а регионът и производителя често са не толкова важни. Регламентите за добивите, сортовете грозде и технологиите също не са толкова строги, колкото в регионите на Стария свят.

NEW ZEALAND

В света: Нова Зеландия е известна със своя Sauvignon Blanc от Marlborough, а напоследък и с Pinot Noir. Близо 90% от общото производство се изнася, главно в САЩ, Великобритания и Австралия и достига рекордните 1,66 млрд. долара приходи от износ през 2017 г.
У нас: Нова Зеландия е най-силно представената страна от Нов свят на местния пазар с най-голям дял във вноса от други страни извън ЕС – 393,5 хил.л за 2017-та.

CHILE

В света: Страната е на осмо място с произведените 9,5 млн. хектолитра. Carmener, Merlot, Chardonnay и Sauvignon Blanc свързват най-много Чили с виното. Страната е на осмо място в света с произведените 9,5 млн. хектолитра
У нас: Чили е на второ място по внос от други страни извън ЕС с 251,8 хил.л за 2017-та.

SAUTH AFRICA

В света: Южна Африка е шести световен винопроизводител с обем от 10,8 млн. хектолитра. 55,2% от вината са от бели сортове, а останалите 44,8% са червени вина. Chenin Blanc е най-популярното вино, следвано от Cabernet Sauvignon и Shiraz.
У нас: 88,9 хил.л е обема на вноса през 2017-та и четвърта по внос от други страни извън ЕС.

ARGENTINA

В света: Аржентина е на седмо място с 10,7 млн.хектолитра вино. Страната е известна с Malbec и вината Torrontes, като около 80% от тях са от района на Mendoza.
У нас: 51,3 хил.л аржентински вина са внесени България през 2017-та – пета в списъка на вноса от други страни извън ЕС.

USA

В света: САЩ е с най-голям скок в световното винопроизводство – на четвърто място след тройката Италия, Франция и Испания. 23,9 млн.хектолитра произведени през 2017 г., а 90% от виното е от California
Napa Valley и Sonoma Valley – най-известни Zinfandel, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon и Merlot.
У нас: През 2017-та са внесени 9,5 хил. л калифорнийско вино.

АUSTRALIA

В света: Австралия заема пето място с производство от 13,9 млн. хектолитра и е петият в света най-голям износител на вино. Австралийците са вторите най-големи потребители на вино на глава от населението с 54 литра, а страната е най- известна с Shiraz, Cabernet Sauvignon, Chardonnay и винения регион Barossa Valley.
У нас: През 2017-та са внесени 8,4 хил. л австралийски вина.

Ползвани източници:FOOD DRINKS & FRANCHISE , Аграрен доклад 2018